Esmorzars de forquilla


Reivindiquem els bons esmorzars!

Segur que en més d’una ocasió us han dit que l’esmorzar és l’àpat més important del dia. Malauradament els hi fem poc cas. Ja sigui perquè no tenim temps o perquè no hi estem acostumats, molts de nosaltres no li donem als esmorzars el valor que es mereixen. S’ha de començar la jornada amb calories i energia, diuen, per això us proposem la forquilla matinera on us podreu menjar uns entrepans i plats que us ompliran de vitalitat de bon matí.

* Truites de tots tipus.

* Tripa/Callos.

* Bullit de la caldera.

* Pops.

* Ronyons.

* Mongetes amb botifarra.

* Morro i orella.

* Peus de porc.

* Galtes.

* Fetge de xai amb ceba.

* Cansalada.

* Verdura.

I els dijous… Paella

paellaAlguns costums, malgrat estar molt entesos, passen inadvertits; d’altres, per contra, desperten força curiositat. Aquest és el cas de la pràctica generalitzada entre molts restaurants -i per extensió, de molts altres indrets del Principat- d’oferir paella els dijous. Per què precisament paella, i precisament el dijous? El fet que aquesta pràctica es produeixi només aquest dia de la setmana i d’una manera aparentment espontània ha donat peu a tota mena d’interpretacions.

Alguns han suggerit que es tracta d’una reminiscència heretada de pràctiques anteriors. Segons aquesta versió, el fenomen vindria de l’època -ara fa uns cents anys- en què el servei domèstic estava més generalitzat que avui dia. Com que, pel que s’afirma, les minyones feien festa els dijous, el dia abans deixaven preparat el peix i el sofregit de manera que a la mestressa només li calgués afegir-hi l’aigua i l’arròs.