Sant Martí Sarroca té una extensió de 35,59 quilòmetres quadrats, situades a la porta d’entrada de l’agrupació de municipis de la zona de l’Alt Foix, a la comarca de l’Alt Penedès.
Tret del sector de la Roca, on s’encimbellen el castell i l’església, Sant Martí Sarroca no presenta accidents importants en l’orografia. El riu Foix i la riera de Pontons són els corrents d’aigua més importants que travessen el terme.
La seva ubicació geogràfica és 41º 22′ 45″ latitud Nord i 1º 36′ 39″ longitud Est del meridià de Greenwich. L’altitud del municipi és de 340 m.
La població està repartida en diferents nuclis, el més important dels quals és Sant Martí, el cap de terme. L’origen del municipi es troba a la Roca. La Bleda és el segon nucli per nombre de població i inclou el Garrofer, Can Rigol i Rovellats. També formen part del municipi: la Serra de Dalt, la Serra de Baix, Brugueres, Can Sogues, la Rovira Roja, Cal Miret, les Cabrunes, Can Cruset, Cal Sisplau, les Cantarelles, la Fassina, els Hostalets, Can Lleó, Romaní i la Torre d’en Vernet.
L’Activitat Econòmica
L’activitat econòmica està centrada principalment en el conreu de la vinya i l’elaboració de vins i cava. Unes 1.568 hectàrees (el 44% del total) estan dedicades a la vitivinicultura i constitueixen una de les àrees de producció més importants del Penedès.
Així doncs, l’agricultura és el sector econòmic bàsic del municipi i sustenta diverses empreses de gran prestigi de vins i caves. En menor importància, la criança avícola i ramadera, així com alguna indústria.
També despunta amb força el sector turístic basat principalment en els serveis i l’oferta gastronòmica. El comerç artesanal del sector de l’alimentació té una implantació important i la gastronomia constitueix tota una carta de presentació del municipi.
Finalment, existeixen diferents activitats i serveis turístics i de lleure, com residències cases de pagès, habitatges rurals, una casa de colònies i una hípica.
Història
Els primers indicis històrics del poble es remunten al segle X. Galí, veguer de les terres de migdia del comtat de Barcelona, va ser el fundador de la nissaga dels Sant Martí i el seu fill Guillem, al segle XI, va començar la construcció del castell.
Va ser al segle XI quan s’hi van fer altes muralles i s’hi van construir estances nobles. En temps de Pere el Cerimoniós (1360), va ser propietat de la Casa de Barcelona. Va tornar a tenir ús militar durant la Guerra de Successió i el 1714 esdevingué un dels darrers nuclis de resistència contra la invasió de les tropes de Felip V.
Amb la desamortització es va accelerar la degradació del conjunt arquitectònic, que no es va aturar fins a mitjans dels segle passat, quan una iniciativa popular en va promoure la rehabilitació.
El Paratge de les Valls
La riera de Pontons forma al seu pas per Sant Martí un magnífic congost, amb nombroses balmes i parets verticals. En alguns trams, el congost arriba a tenir alçades superiors als cinquanta metres.
En aquest indret, es troben la balma de Can Vallès, la Font de la Salut, la Cova Rodona, la cova Foradada i la cova del Castell entre d’altres.
El Conjunt Monumental
El turó de la Roca és el centre de referència del municipi de Sant Martí. S’hi emplaça el conjunt monumental, format pel castell de Sant Martí i l’església de Santa Maria -catalogada com a monument històrico-artístic d’interès nacional- per la Generalitat de Catalunya des de 1931.
L’església de Santa Maria és una peça arquitectònica citada per diversos historiadors com la joia del romànic penedesenc per l’interès de la seva decoració escultòrica. A començament de segle l’església va ser restaurada per l’arquitecte i polític Josep Puig i Cadafalch. El temple data del segle XII i està construït sobre un edifici religiós anterior, del segle X. És destacable el seu absis, considerat el millor de les terres catalanes.
Si veniu de Vilafranca, la construcció us sorprendrà tan bon punt hagueu passat un petit canvi de rasant que hi ha gairebé a l’entrada del nucli urbà.
L’horari de visita del conjunt monumental de la Roca (Església i Castell) és de dimarts a diumenge de 10 a 14 h i de 16 a 20 h.. Dilluns, no festiu, tancat. +informació al web de l’Ajuntament.
Font: El Martinet.cat